

Verden blev en anden da..
man fik øjnene op for rygningens konsekvenser
Tobaksforurenet luft, også kaldet passiv rygning, er kræftfremkaldende. Det er i samme gruppe som asbest. Det har WHO’s kræftforskningscenter sat det til.
Vi trækker vejret cirka 15 gange i minuttet eller mere end 20.000 gange i døgnet. Hvis vi er i et rum, hvor der bliver røget eller har været røget, indånder vi skadelige partikler ved hver indånding. De største partikler sætter sig i næsen og halsen, mens de lidt mindre sætter sig længere nede i luftrørene. De mindste partikler er så små, at de kan komme fra lungerne og over i blodet, hvor de så føres ud i hele kroppen og kan gøre skade.
Passiv rygning

Børn
Når der bliver røget indendørs, sætter røgpartiklerne sig på lejetøj og alt andet. Små børn undersøger ting ved at putte dem i munden, og kommer så i kontakt med røgens stoffer.
Børn er meget sårbare over for tobaksforurenet luft, fordi deres organer ikke er færdigudviklede, og fordi de tilbringer mange timer indendørs, leger på gulvet og undersøger ting ved at putte dem i munden. Derfor kommer børn i meget kontakt med de partikler, som sidder i støv, på overflader og legetøj.
Børn der er udsat for tobaksrøg i omgivelserne, har en øget risiko for:
- Mellemørebetændelse
- Astma
- Luftvejsinfektioner
- Nedsat lungefunktion
- Vuggedød
Voksne
Når man opholder sig i et rum, hvor der er blevet røget, indånder man tobaksforurenet luft. Vi opholder os i gennemsnit 90 pct. af tiden indendørs.
Voksne, der er udsat for tobaksrøg i omgivelserne, har en øget risiko for:
- lungekræft
- hjertesygdom
- luftvejssygdom
Graviditet
Når man som gravid indånder tobaksforurenet luft, kan det føre skadelige stoffer fra lungerne over i morens blodbane og af navlestrengen over i fostret. Fostret er meget sårbart over for de skadelige stoffer, fordi hjernen og organerne er under udvikling.